Praktična aktivnost kuhanja – učenje kroz sva osjetila

Danas su mali istraživači u jasličkoj skupini Ribice uživali u praktičnoj aktivnosti kuhanja — pravili su ukusne vafle! Aktivnost su povezali s temom osjetila koju obrađujem ovaj tjedna: vid, sluh, miris, okus i dodir.

Kroz zajedničku pripremu i kuhanje, djeca su imala priliku istraživati, promatrati, slušati i doživljavati svijet oko sebe svim osjetilima. Promatrala su promjene sastojaka (vid), slušala zvuk miksera i pucketanje aparata za vafle (sluh),osjetila teksturu tijesta pod prstima (dodir), mirisala tijesto dok se peklo (miris), kušala tople, slatke vafle (okus). Ova aktivnost nije bila samo zabavna, nego je i potaknula razvijanje fine motorike, koordinaciju pokreta ruka-oko, matematičke vještine kroz mjerenje sastojaka, kao i jezični razvoj kroz razgovor o koracima pripreme i opisivanje doživljaja.

Na kraju, osim što su uživala u mirisu i okusu svježe pečenih vafla, djeca su spoznala koliko su njihova osjetila važna za upoznavanje i razumijevanje svijeta koji ih okružuje.